Ipl szőrtelenítés:

biztonságos  

A HASZNÁLATA NYÁRON?

Miért kerüld a közvetlen napfényt az IPL készülék használata után?

Sok vezető bőrgyógyász azt javasolta, hogy az IPL szőrtelenítés után kerüljük a közvetlen napfényt. Az egyik oka annak, hogy az IPL kiváló lehetőség a szőrtelenítésre, az az, hogy képes megváltoztatni a bőrben található melanint, ami végül megakadályozhatja a vastag, sötét szőrszálak visszanövését.

Az IPL a fényenergiát használja a melanin megcélzására a szőrben, hogy megakadályozza annak növekedését a jövőben. Amikor a melanin elnyeli a fényenergiát, a hő segítségével eltávolítja a szálakat, ami a növekedés lelassulását eredményezi minden kezelés után. Azonban amikor a melanin hirtelen megváltozik, az megzavarhatja a bőr gyógyulási folyamatát. Bár maga a folyamat teljesen biztonságos, a bőrt érzékenyebbé és sebezhetőbbé teszi, így a kezelt területet óvni kell a közvetlen erős napfénytől. Fényvédő használata erősen ajánlott (min. SPF30).



 

Biztonságos IPL kezelést végezni nyáron? 

A válasz igen, de óvatosan. Az IPL szőrtelenítés nyáron történő választása nem egészen más, mint a hidegebb hónapokban. Ez azonban több törődést és odafigyelést igényel.

Időbe telik, amíg a bőr teljesen helyreáll és a legjobb, ha további biztonsági intézkedéseket teszel, hogy megvédd a közvetlen napfénytől kezelés után. Ez nem jelenti azt, hogy az IPL használata után mindig bent kell maradnod – csak legyél óvatosabb, és ne tedd ki kezelt bőrödet erős napfénynek.

 



1. Kerüld a napozást/szoláriumot közvetlenül az IPL szőrtelenítés után

Bár csábító lehet a nyári vakáció alatt kifeküdni a napon, ha közvetlenül az IPL szőrtelenítés után napfénynek teszed ki bőröd, az súlyos károsodást okozhat a kezelt felületen. Ez vonatkozik mind a tengerparti napozásra, mind a kedvenc szoláriumunk meglátogatására. Mint korábban említettük, az IPL szőrtelenítés megváltoztatja a szőrtüszőt, hogy megakadályozza annak növekedését. Ha a kezelés hatására hirtelen megváltozik a melaninszint, megnő a leégés és egyéb maradandó nap okozta károsodás kockázata, mivel a melanin a bőr természetes napsugárzás elleni védelmének része. A bőrnek időre van szüksége, hogy teljesen visszaálljon mielőtt újra közvetlen napfény éri. Javasoljuk, hogy várj két hetet az IPL kezelés után, mielőtt kitennéd a kezelt területet a nyári napfénynek.

 



2. Használj magas faktorszámú fényvédőt naponta

Amint azt fentebb kifejtettük, a kezelések között az UV-sugárzásnak való kitettség bőrirritációt és kellemetlen érzést okozhat a kezelt területen. Ha azt tervezed, hogy egy kis időt a szabadban töltesz, feltétlenül használj fényvédő krémet 2 óránként, hogy biztosítsd a megfelelő védelmet. Ez megvédi a bőrt az UV-sugárzástól és akkor is érdemes használni, ha borús az időjárás, vagy ha többnyire bent tartózkodsz. Függetlenül attól, hogy a nyári időszakban az IPL használata mellett döntöttél, elengedhetetlen, hogy erős, legalább SPF30 értékű fényvédőt használj a bőr védelme érdekében.

 



3. Ne csak védd a kezelt felületet, takard is el!

Míg a fényvédő krémek használata segíthet megvédeni a bőrt az UV-sugárzástól, fontos, hogy a kezelt területet ruha is védje. A kezelések után feltétlenül viselj bő ruházatot, hogy a bőr "lélegezzen". Például, ha IPL szőrtelenítést végeztél a lábadon, válassz maxiruhát vagy szoknyát, esetleg bő nadrágot. A karok és a hónalj esetében viselj hosszú ujjú inget, amely eltakarja a kezelt területet. Esetleg nagy karimájú kalapot, ha az IPL-t az arcodon használtad.

 



4. Használd az IPL-eszközt a test általában fedett területein 

Az IPL nyáron történő használatakor jobb, ha a testednek általában fedett területeire összpontosítasz. Ez lehet a hónalj, a bikini terület, a has és más testrészek, amelyek nincsenek mindig kitéve a napfénynek, amikor a szabadban vagy. Bár lehetséges nagyobb részeken például a karokon és a lábakon is IPL kezelést végezni, néha a legjobb megoldás azokra a területekre összpontosítani, amelyek nyáron valószínűleg jobban védettek.

 



5. Tartsd hidratáltan a kezelt bőröd 

Alapvető fontosságú, hogy bőröd hidratált és táplált legyen az IPL kezelések között. Amint azt korábban említettük, ezek területek gyakran érzékenyebbek. Ezen túlmenően, amikor az időjárás melegszik, bizonyos bőrtípusok, különösen az érzékeny bőrtípusok nagyobb valószínűséggel válnak szárazzá. Tartsd bőröd jól hidratáltan testápolóval naponta. Ha valamennyi időt töltöttél a szabadban, vagy égő érzést tapasztalsz, javasoljuk az Aloe Verát tartalmazó krémek használatát. Ez segíthet enyhíteni a kellemetlen érzést.