Az ipl szőrtelenítés KÁROS A SZEPLŐKRE ÉS ANYAJEGYEKRE?

Valószínűleg, ha nincs sok szeplőd vagy anyajegyed – ez a kérdés meg sem fordult a fejedben. Ha azonban sok van, javasoljuk, hogy olvass tovább, mert fontos ellenőrizni, hogy biztonságosan elvégezheted-e az anyajegyek IPL-es kezelését.


 

Lehet IPL szőrtelenítést végezni anyajegyeken?

Igen és nem. A vezető bőrgyógyászok szerint biztonságos a világos szeplők és anyajegyek IPL-lel történő kezelése. De amikor azt mondjuk, hogy világos, úgy értjük, hogy valóban csak a világos szeplők és anyajegyek. Ez azért van, mert az anyajegyek több pigmentsejtet tartalmaznak, mint a körülöttük lévő bőr, és az IPL készülék úgy van kialakítva, hogy bármit felszívjon, ami tartalmaz pigmentet.

Röviden: az IPL Silk úgy működik, hogy az intenzív impulzusfény (IPL) a pigmentet célozza meg, ami idővel elpusztítja a szőrtüszőket és megakadályozza, hogy az visszanőjjön. Ha egy sötét anyajegyet céloznál meg a bőrön, az zavarná a pigmentcsoportot, és feltehetően felválna a bőrről. Ez nemcsak fájdalmas lehet, hanem potenciálisan veszélyes is, mivel megégetheted az anyajegyet.

Egy jó iránymutatás, hogy emlékezz: ha a szeplőid és anyajegyeid világosak és kicsik, akkor biztonságos a készülék használata ezen a területen. Ha nem vagy biztos benne, és esetleg nincs sok, egyszerűen kezeld körbe a géppel.

Alternatív megoldás, ha valamilyen fehér sminkceruzával színezed ki az anyajegyet és szeplőket – a szokásos szemceruza remekül működik. Ha ezt megteszed, még mindig nem ajánlott magát az anyajegyet kezelni, ez csak egyszerűen plusz védelmet nyújt, és kezeld körbe az érintett részt.

 

Az IPL szőrtelenítés okoz szeplőket?

Meglepő módon az IPL nem okoz szeplőket, de a jelenleg meglévők sötétebbé válhatnak. Mint azt fentebb említettük, az IPL technológia a bőr pigmentjét célozza meg, ami károsítja a szőrtüszőket. Néhány ember azonban azt tapasztalta, hogy a folytonos kezelések hatására a szeplők enyhén sötétebbé válhatnak.

Valójában, ha szeplőid vannak, azok már a napfénytől is sötétebbek lesznek, így nem kell aggódnod. És idővel ugyanúgy halványodni kezdenek az IPL kezelés után, mint a napozás után.