Mi a különbség a lézeres és az IPL (Intense Pulse Light) kezelés között?

Mindkét módszer fény és hőenergiát juttat a szőrtüszőkre, megakadályozva a szőrzet növekedését. A fény célterületre történő juttatásának technológiája azonban merőben más. A legfontosabb különbség a fény típusa.
Röviden: A lézerek egy hullámhosszú fénysugarat hoznak létre, melyek egyetlen pontra fókuszálnak, ezzel ellentétben az IPL készülékek a fény hullámhosszának széles skáláját lefedik, melyet egy erőteljes villanásként érzékelünk.
Mivel a lézeres kezelés a fényt közvetlenül szőrtüszőkre és nem a bőrre összpontosítja, a sötétebb bőrtónussal rendelkező emberek számára ajánlottabb az IPL-el szemben.

Oké, de hogyan működik?

Az igazat megvallva, az elv mindkettőnél ugyanaz.
A fény (ami mellé hőenergia is társul), áthatol a bőrön. Ez a hő az, ami számunkra kifejezetten fontos a kezelés során.
A megfelelő mennyiégű fényenergiát használva, a szőrtüszőket kritikus hőmérsékletre melegítjük, ami a szőrnövekedés ciklusának lelassulását, majd megszakadását eredményezi.
Számos tényezőtől függően a hatás lehet állandó vagy ideiglenes.
Magyarán a lézerrel vagy IPL készülékkel történő szőrtelenítés során, úgy hevítjük túl a szőrtüszőket, hogy a környező bőrfelületen nem okozunk semmiféle károsodást, például hólyagot.
Ezt a fény (és a vele együtt járó hőenergia) mennyiségének gondos szabályzásával érjük el.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A technológiai eltérések miatt a lézeres és az IPL kezelések között akadnak különbségek:

Kezelési idő
: Mivel a lézeres kezelésnél használt fénysugár nagyjából egy pontra fókuszál, ezáltal jóval kisebb területet lefedve, a kezelési idő hosszabb mint az IPL gépek esetében.
Fájdalom: Ebből a szempontból az IPL többeknek jobb választás lehet, ugyanis mivel nem olyan mértékben fókuszáljuk a fényt mint a lézeres kezelésnél, ezáltal fájdalom helyett csak egy kis melegséget érezhetünk.
Ár: Egyik kezelés sem nevezhető olcsónak, de mivel a lézersugár előállítása meglehetősen költséges és jóval összetettebb is, ezért maga a kezelés is tetemes árcédulával jár.
Hatékonyság: A magas árcédula és fájdalomszint kompromisszumaként a lézeres kezelést ritkábban kell megismételni.
Biztonság: A lézerfény nagyon erős, és akár veszélyes is lehet. Emiatt az otthoni lézeres szőrtelenítő eszközök jelentősen csökkentett teljesítményt használnak, különösen a drága szalon megfelelőjükhöz képest. Az IPL-kezelés bónusza, hogy sokkal biztonságosabb a használata, mivel a fény kevésbé koncentrált, és így otthon kockázatmentesen használható a tartós eredmények érdekében.

Melyik való nekem?

Alapvetően az emberek többségénél a pénz és az idő ami megválaszolja ezt a kérdést. Az IPL ugyanolyan színvonalú eredményt nyújthat, mint a szalonban végzett drágább, lézeres kezelés. Csupán ügyelnünk kell arra, hogy az adott készüléket mindig rendeltetésszerűen, és az előírt kezelési időt betartva használjuk. Az pedig már csak egy plusz, hogy mindezt az otthonunk kényelmében érhetjük el 🙂

Navigation
Close

Kosaram

Close

Kívánság lista

Nemrég megtekintett

Close

Close

Kategóriák